Beroepsopleiding Makelaars B.V.

Inloggen

  Wachtwoord vergeten / geen wachtwoord ontvangen ?

Basisopleiding Vastgoeddeskundige

Wil jij Makelaar of Taxateur worden? Kies voor een opleiding van Beroepsopleiding Makelaars. Bij ons ga je voor een moderne en actuele opleiding waarin de praktijk van de makelaar of de praktijk van de taxateur centraal staat. Word dé vastgoedprofessional in het vakgebied van jouw keuze.

Opleidingstraject tot Makelaar of Taxateur Woningen
Wil je makelaar of Taxateur Woningen worden, dan volg je eerst de Basisopleiding Vastgoeddeskundige. Daarna kies je of je wilt afstuderen als makelaar Woningen of als taxateur Woningen en volg je een gespecialiseerde vervolgopleiding.

Examinering en diploma
Nadat je voor alle examens van de basisopleiding bent geslaagd, ontvang je het Basisdiploma Vastgoeddeskundige.

Slaag je daarna ook voor de examens van de vervolgopleiding tot taxateur woningen, dan ontvang je het NRVT Basisdiploma Taxateur Woningen. Met dit diploma op zak ben je toelaatbaar tot de verplichte meester-gezel periode. Na afronding van de meester-gezel periode kun je je inschrijven in het register van het NRVT, kamer Wonen.

Kies je voor de vervolgopleiding tot Makelaar, dan ontvang je nadat alle examens van de vervolgopleiding zijn behaald, het Diploma Makelaar onroerende zaken woningen. Met dit diploma kun je je inschrijven in het register van de SCVM, kamer Wonen.

Basisopleiding Vastgoeddeskundige
De Basisopleiding Vastgoeddeskundige bestaat uit zeven modules.

 • Koop-Verkoop
  Je krijgt inzicht in de rol van de makelaar en hoe die rol zich verhoudt tot de positie van de opdrachtgever en de wederpartij. Aan de hand van praktijkmodellen verwerf je kennis van de wet- en regelgeving die bij de koop en verkoop van woningen van toepassing is.
 • Huur-Verhuur
  Je verwerft inzicht in het huurrecht woonruimte. Een variëteit aan onderwerpen passeert de revue, waaronder de verplichtingen van huurder en verhuurder, medehuren, onderhuren, huurprijzen, gebreken aan de woning en omgaan met overlast.
 • Omgeving en Milieu
  Je verwerft inzicht in de wetgeving die samenhangt met de kwaliteit van wonen en de woonomgeving. Het gaat daarbij in het bijzonder om toekomstige omgevingsontwikkelingen, toegestane bestemmingen, mogelijkheden tot bouwen of verbouwen en milieu.
 • Bouwen en Bouwgebreken
  Je verwerft inzicht in de algemene bouwkundige kennis die noodzakelijk is om indicatief de bouwkundige staat en de onderhoudstoestand van een woning te beoordelen. Met name wordt in deze module ook uitgebreid aandacht besteed aan de meest voorkomende bouwgebreken, het herkennen daarvan, de mogelijke oorzaken en de gewenste herstelmaatregelen.
 • Duurzaamheid
  Deze module informeert je over de actuele politieke en beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Aansluitend wordt ingegaan op de consequenties daarvan voor de gebouwde omgeving op termijn. In dit verband verwerf je brede en actuele kennis van systemen voor het isoleren, ventileren en verwarmen van woningen.
 • Fiscaliteiten Vastgoed
  Met de module Fiscaliteiten Vastgoed verwerf je een brede basiskennis op het gebied van de fiscale aspecten van vastgoed. Toegepast op vastgoed wordt ingegaan op onder meer omzetbelasting, overdrachtsbelasting, inkomstenbelasting en de Wet waardering onroerende zaken.
 • Financiering Vastgoed
  Vastgoed is kostbaar en vraagt vrijwel altijd een forse investering bij de verwerving. Na de verwerving zal er veelal sprake zijn van groot- en klein onderhoud of ook sloop. Deze module behandelt de financiële aspecten die met deze activiteiten samenhangen. Aan de orde komen onder meer het hypotheekrecht, financieringsvormen, onderhoudsvoorzieningen, jaarrekeningen en financiële kengetallen.


Opleidingsvorm
De modules van de Basisopleiding Vastgoeddeskundige worden online aangeboden in de e-learningomgeving van Beroepsopleiding Makelaars.

Studieduur en studiebelasting
De Basisopleiding Vastgoeddeskundige heeft een studieduur van ongeveer 18 maanden (anderhalf jaar). Hou rekening met een studiebelasting van ongeveer 12 tot 15 uur per week.

Studieprogramma

 Module  *Doorlooptijd  Lessen online
 Koop-Verkoop       10 weken            10
 Huur-Verhuur         8 weken              8
 Omgeving en Milieu       10 weken            10
 Bouwen en Bouwgebreken       10 weken            10
 Duurzaamheid         6 weken              6
 Fiscaliteiten Vastgoed         6 weken              6
 Financiering Vastgoed         6 weken              6

 

 

 

 

 

 

*Doorlooptijd is ter indicatie. De daadwerkelijke duur en doorlooptijd zijn afhankelijk van het aanbevolen lesrooster.

Locatie en tijdstip
De modules van de Basisopleiding Vastgoeddeskundige volg je online via de e-learningomgeving van Beroepsopleiding Makelaars. Je kan de opleiding volgen via je smartphone, Ipad, laptop of personal computer op elk gewenst tijdstip.

Studiemateriaal
Het studiemateriaal bestaat uit per module speciaal ontwikkeld lesmateriaal op de online leeromgeving en uit aanvullende literatuur.

Investering
Het cursusgeld voor de Basisopleiding Vastgoeddeskundige is € 3.895,- inclusief 21% btw. Dit bedrag is exclusief literatuur en examens. Je kunt in termijnen betalen.

Examens
Een module kan worden afgesloten met een examen. Een examen kan zowel een schriftelijk examen zijn als een combinatie van een schriftelijk examen en een (praktijk)opdracht. Schriftelijke examens worden digitaal afgenomen. De organisatie en afname van de examens wordt verzorgd door Beroepsexamens Makelaars B.V., www.examensvoormakelaars.nl.

Verder studeren
Ben je in het bezit van het Basisdiploma Vastgoeddeskundige dan kun je verder studeren met de vervolgopleiding tot Makelaar of vervolgopleiding tot Taxateur.  

Lidmaatschap VBO
Als student van Beroepsopleiding Makelaars kun je gratis student-lid worden van branchevereniging VBO. Voorwaarde is dat je niet in de praktijk actief bent als makelaar. Als student-lid ontvang je zes maal per jaar het opiniërend vakblad de Vastgoed Adviseur. Ook kun je gratis deelnemen aan door VBO georganiseerde netwerkbijeenkomsten en events.

Ben je als student al wel werkzaam in de praktijk, dan kun je kandidaat-lid worden van VBO. Voor meer informatie neem je contact op met de Ledenservice van VBO Makelaar via ledenservice@vbo.nl of 070 – 345 87 03.

Je krijgt 15% korting op de Basisopleiding Vastgoeddeskundige als je een kandidaat-lidmaatschap aanvraagt bij VBO of als je werkzaam bent bij een kantoor dat bij VBO is aangesloten.

Inschrijven
Download het inschrijfformulier en schrijf je in voor de Basisopleiding Vastgoeddeskundige.

Vragen over de opleiding?
Heb je vragen? Of twijfel je over de juiste opleiding? Neem direct contact met ons op. We helpen je graag verder met persoonlijk opleidingsadvies via 070-3563200 of info@makelaarsopleidingen.nl.